Maďarsko: Voľby prezidenta sa budú konať v parlamente 2. mája

20.04.2012 Celý región

Budapešť 20. apríla (TASR) – Voľby nového maďarského prezidenta v národnom zhromaždení sa budú konať 2. mája o 10.00 h, oznámila dnes v Budapešti po mimoriadnom rokovaní rady parlamentu šéfka tlačového odboru parlamentu Anita Altorjaiová.

Ako uviedla maďarská tlačová agentúra MTI, termín volieb podľa Altorjaiovej bude oficiálne vyhlásený na pondelňajšom plenárnom zasadaní poslancov; potom bude možné až do rána v piatok budúceho týždňa predložiť návrhy na osobu novej hlavy štátu.

Parlamentné frakcie bloku vládnych strán Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) 16. apríla rozhodli, že ich kandidátom bude na základe návrhu premiéra Viktora Orbána europoslanec János Áder.

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) sa nezúčastní volieb nového prezidenta. Oznámil to predseda MSZP Attila Mesterházy s odôvodnením, že kandidát vládnych strán Áder je straníkom. Neúčasť na voľbách už avizovala aj opozičná strana Politika môže byť iná (LMP). Predseda parlamentnej frakcie LMP Benedek Jávor vyhlásil, že voľba prezidenta je výhradnou strategickou hrou Fideszu.

Doterajší prezident Pál Schmitt odstúpil z funkcie hlavy štátu 2. apríla po tom, čo mu akademický senát univerzity odobral doktorský titul, pripomenula.
 

Vyberte región